Biserică

Parohia Lelese are ca filii toate cele 4 sate al comunei : Lelese, Cerișor, Runcu-Mare și Sohodol, 6 biserici, 2 case parohiale și aproximativ , 500 de credincioși , majoritatea ortodocsi.

LELESE

Biserica cu hramul , Adormirea Maicii Domnului construită din piatră recuperată din zidurile bisericii vechi, datează din anul 1874.
În decursul vremii s-au executat mai multe lucrări de restaurare, a fost pictată după 1996 și resfințită în anul 2004.
Pictura a fost executată de renumitul pictor Horia Gherghina sprijinit de Mihail Silvestru cu vopsea și pigmenți lavabili.
În anul 2015 s-a refăcut acoperișul și tencuiala exterioară prin purtarea de grijă a Primăriei Lelese, Consiliului Județean și a credincioșilor.
Prin purtarea de grijă a Prea Sfințitului Părinte Episcop Gurie în data de 6 septembrie 2015 sau binecuvântat lucrările executate la Biserică și Casa Parohială.

CERISOR

Biserica cu hramul „ Pogorârea Sfântului Duh „ construită din piatră în jurul anului 1920 (vechea biserică datată în anul 1878 a ars în totalitate ).
s-au executat o seamă de lucrări de restaurare iar în jurul anului 1967 Biserica a fost împodobită cu pictură de către renumitul pictor bisericesc Suciu Petru.
După anul 1990 s-au executat mai multe lucrări de reparații acoperiș, tencuială exterioară, încălzire centrală.
În data de 4 octombrie 2015 , , Prea Sfințitul Părinte Gurie Episcopul Devei și Hunedoarei , împreună cu un sobor de preoți au binecuvântat lucrările executate.

RUNCU – MARE

Are 3 biserici.
“Cuvioasa Paraschiva” (Bujdulenți) zidită din piatră cu acoperiș din țiglă, necesită urgente lucrări de reparații. Foarte rar se savârșesc slujbe în locașul ei.
“Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – construită mai recent (pe locul celei care a ars ), are pictură interioară executată recent în anul 2015 de către pictorul Mara Lucian.
Este asezată în mijocul satului și aici se săvârșesc slujbele.
Nu a fost sfințită niciodată.
“Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – (Goruia) biserică din lemn dar nu este monument istoric, și de foarte mici dimensiuni.
Toate icoanele vechi bisericești de la celelalte biserici din parohie s-au adunat aici și se intenționează înființarea unui muzeu.

SOHODOL

Sfântul Ierarh Nicolae — zidită din piatră în jurul anului 1920 are pictură interioară din anul 2009 când s-au executat și lucrări de reparații la acoperiș și tencuieli exterioare.
Din anul 1983 Parohia Lelese cu filiile Cerișor, Runcu-Mare și Sohodol este păstorită de Preot Iconom Stavrofor Vlad Gheorghe-Mircea.